TÜRK HPB CERRAHİ DERNEĞİ GENEL CERRAHİ ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI ÖNERİ VE İTİRAZLARI

Türk Hepatopankreatobilier Cerrahi Yönetim Kurulu olarak Genel Cerrahi Uzmanlık Eğitimi Çekirdek müfredatı incelendiğinde hepatopankreatobilier sistem hastalıkları açısından hizmet sunucusunun klinik ve girişimsel yetkinlik düzeylerinin revizyonunun gerektiği kanaatiniz.

En başta derneğimizin ismini de göz önünde bulundurduğumuzda taslakta hepatopankreotikobilier teriminin düzeltilmesi gerekmektedir.

Klinik yetkinlik düzeyleri incelendiğinde

Karaciğerin malign ve benign lezyonlarının yönetiminde 1 yıllık eğitimin yeterli olacağı belirtilmiştir. Ayrıca pankreas, safra kesesi kanserleri ve pankreas kistik neoplazilerinin yönetiminde de 1 yıllık eğitimin yeterli olacağı belirtilmiştir. Örnek olarak tiroid ve meme malign, benign lezyonlarında ise bu süre iki yıl olarak belirlenmiştir. Mevcut durumda Hepatopankreatobilier sistem gibi kompleks hastalıkları içeren bir branşta yetkinlik düzeylerinin ve eğitim yıllarının revize edilmesi gerektiği kanaatindeyiz.

Girişimsel yetkinlik düzeyleri incelendiğinde

Whipple ameliyatı gibi kompleks ameliyatları yetkinlikle yapan genel cerrahların transduodenal sfinkteroplasti, ampulla tümörlerinin lokal eksizyonları, pankreatik kütle enükleasyonu, total pankreatektomi, kronik pankreatite yönelik cerrahi işlemler, pankreas apsesi, infekte nekroz debridmanı işlemlerinin 2 düzeyinde olması kabul edilebilir değildir. Yine Hepatikojejunostomi, koledokoduodenostomi gibi işlemler ÇEP’de 3-4 düzeyinde iken ekstrahepatik safra yollarının kompleks girişimlerinin 2 düzeyinde ihdas edilmesi uygun değildir. Genel cerrahide her biliyer sistem ameliyatı tek tek sayılmakla birlikte örneğin Gastroenteroloji Cerrahisi ÇEP’inde biliyoenterik rezeksiyonlar tek başlık altında düzey 3 olarak belirtilmiştir. Taslakta anadalın yan dal branşıyla standardizasyonu gerekliliği kanaatindeyiz.

 

1.TRANSDUODENAL SFİNKTEROPLASTİ: Whipple ameliyatı gibi kompleks ameliyatları yetkinlikle yapan genel cerrahlar için transduodenal sfinkteroplasti işleminin 2 düzeyinde olmasına İTİRAZ ediyoruz. Örneğin koledok taşı için koledokotomi yaptınız ve impakte olduğu için taşı çıkaramadınız? Bu durumda ne yapacaksınız? Hastayı kapatıp bu ameliyat için ehliyetli olan birini bulmaya çalışıp ona mı göndereceksiniz? Gastroenteroloji Cerrahisi ÇEP’inde böyle bir ameliyat tanımlı değil? O halde bu hasta ne olacak?

2. EKSTRAHEPATİK SAFRA YOLLARININ KOMPLEKS GİRİŞİMLERİ: Hepatikojejunostomi, koledokoduodenostomi gibi işlemler ve hatta Whipple ÇEP’de varken ve 3-4 düzeyinde iken bu girişimsel işlemin olmasına ve 2 düzeyinde ihdas edilmesine İTİRAZ ediyoruz. Gastroenteroloji Cerrahisi ÇEP’inde biliyoenterik rezeksiyonlar adı altında tek kalemde 3 düzeyi ihdas edilerek TÜM SAFRA YOLU AMELİYATLARI JOKER OLARAK TEK KALEMDE TOPLANMIŞKEN genel cerrahide her biliyer sistem ameliyatı tek tek sayılmakla bu konuda da bir standardizasyon uygulanmadığı anlaşılmaktadır.

3. PANKREATİK KÜTLE ENÜKLEASYONU, TOTAL PANKREATEKTOMİ: 2 düzeyinde ihdas edilen bu ameliyatları kimlerin yapmaya ehliyetli olduğunun açıklanması gereklidir. Örneğin pankreas başında 1 cm’lik bir insülinoma olgusu var. Bu hastaya enükleasyon veya pankreatikoduodenktomi yapılabilir. Cerrah cerrahi seçeneklerden birini yapmaya yetkili iken diğerini yapamamaktadır. Pankreas başı tümörü nedeniyle Whipple planlanan hastada korpusta da tümör görüldüğünde total pankreatektomi gerekmektedir. Bu durumda cerrahın bu ameliyata da yetkin olabilmesi gerekmektedir. Enükleasyon, total pankreatektomi,distal pankreatektomi gibi ameliyatları yapabilen genel cerrahi bölümü için bu ameliyatlara yönelik 2 düzeyinde yetkinlik ihdas edilmesine İTİRAZ ediyoruz.

4. AMPULLA TÜMÖRLERİNİN LOKAL EKSİZYONLARI: Günümüzde genel cerrahlar tarafından ERCP eşliğinde endoskopik olarak bile yapılabilen bu ameliyatın eğitim programında 2 düzeyinde olmasına İTİRAZ ediyoruz.

5. KRONİK PANKREATİTE YÖNELİK CERRAHİ İŞLEMLER: Whipple ameliyatı gibi daha kompleks bir girişimi yapabilen bir genel cerrah için Puestow, Frey gibi ameliyatlar için neden 2 düzeyinde yetkinlik ihdas edildiğini sormak isteriz?

6. DAMAR YARALANMASI: Whipple ameliyatı ya da daha basit kese ameliyatı yaparken portal ven yaralanması oldu; damar yaralanmaları 2 düzeyinde diye müdahale etmeyelim mi? Ya da travmayla uğraşan bir cerrah olarak kaza sonrası yapılan laparotomide hepatik ven ya da cava yaralanmasıyla karşılaştınız diyelim; müdahale etmeyecek miyiz?

7. PANKREAS APSESİ, ENFEKTE NEKROZ DEBRİDMANI: 2 düzeyinde yazılan bu hastalar için nasıl bir yönetim yapılacak? Genel cerrahlar ehliyetsiz ise bu hastalar nereye yönlendirilecek? Gastroenterologlara mı? Bu konuda bir açıklama olması gerekmektedir.

8. ERCP: Ülkemizde İstanbul Üniversitesi başta olmak üzere birçok merkezde genel cerrahlar tarafından da gerçekleştirilen ERCP işleminin düzey 2’de olmasına İTİRAZ ediyoruz.

İTİRAZ EDİLEN KONULAR İLE İLGİLİ ÖNERİLER

1. TRANSDUODENAL SFİNKTEROPLASTİ ameliyatının düzeyinin 3 olarak belirlenmesi

2. EKSTRAHEPATİK SAFRA YOLLARININ KOMPLEKS GİRİŞİMLERİ işleminin girişimsel işlemler kısmında bu işlemi içeren bir madde bulunduğu için bu işlemin çıkarılması

3. PANKREATİK KÜTLE ENÜKLEASYONU, TOTAL PANKREATEKTOM işlemlerinin 3 düzeyine alınması

4. AMPULLA TÜMÖRLERİNİN LOKAL EKSİZYONLARI işlem düzeyinin 3 olarak belirlenmesi

5. KRONİK PANKREATİTE YÖNELİK CERRAHİ İŞLEMLER işlem düzeylerinin 3 olarak belirlenmesi

6. DAMAR YARALANMASI işlem düzeyinin 4 olarak belirlenmesi

7. PANKREAS APSESİ, İNFEKTE NEKROZ DEBRİDMANI düzeylerinin 3 olarak belirlenmesi

8. ERCP işleminin düzeyinin 3 olarak belirlenmesi